Waarom de Log-grafiek de juiste manier biedt om naar de prijs te kijken.

De koers van Bitcoin -de prijs in euro’s of dollars voor 1 bitcoin- wordt standaard weergegeven als volgt:  we zien een lange aanloop links met een koers die laag blijft en dan schiet de koers opeens duizelingwekkend omhoog.

Bitcoinkoers Okt 2013-Okt2017
Bitcoinkoers Okt 2013-Okt2017

Alleen het verloop van de koers doen velen vermoeden dat Bitcoin in een bubbel is die wel spoedig móet ploffen.

Als een dergelijk prijsverloop een gewoon artikel betrof, laten we zeggen de tulpenbol, dan was die conclusie gerechtvaardigd: als een prijs van een artikel erg toeneemt gaan er meer fabrikanten (in dit geval kwekers) dergelijke producten leveren, waardoor de prijs weer naar beneden komt.

Maar een van de bijzondere eigenschappen van Bitcoin is dat ze niet ‘bijgemaakt’ kunnen worden, de productie kan niet worden opgeschroefd om aan de groeiende vraag te voldoen.

Het aantal bitcoins is een vast gegeven: het totaal is snoeihard gemaximeerd op 21 miljoen (waarvan er nu, 2017, plm 17 miljoen in omloop zijn). Als het aantal mensen dat Bitcoin wil bezitten toeneemt terwijl het aantal bitcoins quasi constant is, moet de prijs wel stijgen.

De koers van Bitcoin hangt af van het aantal mensen dat Bitcoin wil bezitten. En dat werkt dubbelop, want hoe meer mensen Bitcoin willen bezitten, des te nuttiger Bitcoin voor ieder wordt: je kan er makkelijker bijv een schuld mee vereffenen met een ver familielid als Bitcoin gemeengoed is.  Deze gedachte wordt verder toegelicht in een blogpost over Metcalfe’s Law.

De manier om naar de prijsontwikkeling te kijken is de zgn logaritmische* grafiek. In een logaritmische grafiek is een verticale afstand niet zozeer een vast koers-bedrag (zoals in de grafiek bovenaan), maar een vast groei-percentage.

Bitcoin koers Logaritmisch
Bitcoin koers Logaritmisch

In een logaritmische grafiek is de stijging van 200 naar 500 even groot als van 2000 naar 5000.

Om de koersontwikkeling van Bitcoin op langere termijn (meer dan 1 jaar)  te waarderen hanteert bitcoinkoers.nl in het algemeen de logaritmische grafiek.

(*) Zie Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *